
Jan, jij gaf aan dat de groentetajine bij Asil in Dubai een van de beste vegetarische gerechten was die je ooit had gegeten. Daarom hebben wij met zijn allen een tajine voor je gekocht zodat je het gerecht thuis nog eens kan namaken.
Hussein Hadla, de manager van Asil in Dubai, was zo vriendelijk om ons het recept van “zijn” groentetajine op te sturen. Het originele recept (PDF, 153kB) in het Engels hebben we natuurlijk voor je, maar voor het gemak hebben we er ook een How-To van gemaakt. Ook hebben we een FAQ toegevoegd. Misschien gaan we nog wel ranken op groentetajine ook!
Ga naar
Hoe maak je de vegetarische tajine net als bij Asil in Dubai?

1
Verzamel de ingrediënten
Eerst moet je de juiste ingrediënten verzamelen voor de groentetajine natuurlijk. Bij de groenteboer in (de buurt van) Berlicum moet je ongetwijfeld alles kunnen vinden. Het gaat om de volgende ingrediënten:
- Asperges
- Artisjok
- Aardappelen
- Kerstomaten
- Groene olijven
- Zwarte olijven
- Uien
- Paprika’s
- Courgette
- Wortelen
- Knoflook
Daarnaast heb je ook de volgende ingrediënten nodig om de groentetajine te maken:
- Kurkuma
- Witte peper
- Zwarte peper
- Zout
- Olijfolie
- Oregano
De groentetajine is het lekkerst als je die combineert met bijvoorbeeld rijst, bulgur, of couscous. Deze bereid je zoals normaal en kan je in de laatste stap erbij doen in de tajine.

2
Kook alle groenten
Voordat de groenten de tajine in kunnen voor de ultieme bereiding, moeten ze allemaal gekookt worden. Dit kan bij elkaar in een grote pan, zolang ze maar allemaal gaar zijn voordat ze de tajine in gaan. Alleen de knoflook houd je nog apart.

3
Maak een tomatensaus
De kerstomaten (cherry tomaatjes) vermaak je tot een saus met olijfolie, oregano, knoflook, de zwarte en witte peper, en een deel van de uien. Dit allemaal naar eigen smaak natuurlijk.

4
Vul de tajine
Open de tajine en vul de bodem met twee-derde van de tomatensaus. Leg daar bovenop de rest van de uien, en daar weer bovenop de overige (reeds gekookte) groenten. Schenk daar de overige tomatensaus overheen en voeg nog wat olijfolie en kruiden toe. Sluit de tajine af.
Als je rijst, bulgur, of bijvoorbeeld couscous erbij maakt, kan die er nu bij in de tajine. Verdeel de bodem dan in de groenten en saus aan de ene kant, en de rijst, bulgur, of couscous aan de andere kant.

5
Zet de tajine op het vuur
De tajine moet nu op het vuur voor 15 minuten zodat de aroma’s helemaal vrij komen en in de groenten trekken. De tajine is geschikt voor op alle vuurbronnen, dus het maakt niet uit of je hem op het gasfornuis zet, de barbecue, of de kookplaat.

6
Eet smakelijk!
De tajine is nu klaar! Haal de tajine van het vuur maar let op, hij is warm! Schep de groenten met saus op een bord en schenk een goed glas wijn of bier in. Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen over de groentetajine van Asil, Dubai
Ja, alle groenten moeten gaar zijn voordat ze de tajine in gaan. Wel kunnen alle groenten bij elkaar in de pan.
Nee hoor, het staat je helemaal vrij om bepaalde groenten weg te laten of sommige toe te voegen. Het is helemaal aan jou Jan! De groenten zoals beschreven in het recept, zijn zoals ze door Asil in Dubai worden gebruikt. De hoeveelheden die de chefkok daar gebruikte, werden niet bij het recept gedeeld. Dat is dan ook helemaal aan jou!
Je kan er rijst bij maken, of bijvoorbeeld Turks brood. Je kan er ook bulgur of couscous bij maken. Wat brood met humus maakt het natuurlijk helemaal af. Ook de rijst, bulgur, of couscous kan je in de tajine erbij doen in de laatste fase van de bereiding, dan neemt dat ook alle aroma’s op van de groenten die door de tajine loskomen.
Nee, langer mag ook. Sommige andere gerechten kan je zelfs voor uren achter elkaar in de tajine bereiden.
Nee, je kan van alles bereiden in de tajine. Op smulweb vind je wel 508 gerechten, en op AlbertHeijn.nl heb je er ook genoeg.
Een tajine (Arabisch: طاجين, Berbers: ⵜⴰⵊⵉⵏ) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken. Meer informatie over de tajine vind je op Wikipedia.